Aktivitātes melno stārķu aizsardzībai, 2017-2021

Ciconia nigra - Black Stork
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

Aiz izmisuma iespērāmies kapos (es uzkūdīju Strazdu, jo, ja jau virziens tur ir, un pārējās audzes visas apkārt ir izķemmētas, tad nu mazums... izpildījām ķeksīti un saņēmu Strazda garšīgo smīnu ūsās manā virzienā :D )
Un tad devāmies uz Pilsrundāles parka daļu, kas ir aiz smukajām rožu u.c. audzēm. Jo tur blakus ir redzēts stārķis (ar materiāli laikam pat?), vecā ligzda izbeigusies, un šis bija viens no ticamākajiem variantiem, kur vismaz aci uzmest. Nebija arī sapratne, kāds tas mežs vispār tur izskatās, tad nu spērāmies tur neplānoti un nesagatavojušies - sliktāk jau nebūs.
Pēc tam tikai dzirdēju repliku no Strazdu Māra, ka pirms diviem gadiem tur netālu bijis mežs, kas nu ir noskūts. Kas zin, iespējams, tas putns tur arī bija bijis.

Rezultātā redzējām vismaz pili -
Image

Ar visu profesionālo fotogrāfu atbalstu :lol:
Image

Visi draudzīgā bariņā :P
Image
Last edited by Simba on 09 Dec 2017 22:23, edited 2 times in total.
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

Šī bija vienīgā ligzda, kurai melnais stārķis ir tuvumā stāvējis. Viennozīmīgi neapdzīvota un Pilsrundālē redzētā stārķa (labi, tas ir mans pieņēmums) bijusī mītnes vieta -
Image

Un tikai tad sākās dienas labākā daļa ar zupas vārīšanu - tikai ap 16:00 ar ļoooti daudz nostaigātiem gabaliem atļāvāmies sev paņemt pauzi. Kopainu neviens aiz izsalkuma neuzņēma (laikam, vai ne?), bet tika iemūžināts brīdis, kad Māris atkal apbižoja Simbu :P (apbižošana sākās brīdī, kad Māris Simbai uzzvanīja divas minūtes pirms modinātāja, Simbai piedzenot gandrīz vai sirdsklauves ar absolūtu neizpratni - cik Simba ir nogulējusi un cik ātri tagad kas jāķer :mrgreen: )
Image

Absolūtais mans subjektīvais secinājums - mēs izdarījām savu darbu nevis par 100%, bet par 110%, jo sākotnēji bija paredzētas div-ar-pus desas. Rezultējās tās ar četrām, vai četrām ar vienu desmitdaļu, ja pieskaita kapus. Šai gadījumā visvairāk ir žēl par tiem redzētajiem stārķiem (arī ar ligzdas materiāliem), kuri tā arī paliek neaizsargāti, ja viņi vispār vēl ir. Un, ja tā vieta, kur viņi ir apmetušies, tiek gludi noskūta, tad no šīs sadaļas sākas mana subjektīvā skumja par to, ka šodiena bija tāda, kāda bija. Taču tai pat laikā man ir neizsakāms prieks un gandarījums par mūsu grupas vēlmi izlikt sevi visu un iet meklēt un meklēt, un meklēt, lai dotu no sevis to labāko, pat pāri saviem spēkiem, ko tai brīdī varam. Un tieši šī komandas sajūta un pleca sajūta šodienā ir tas nenovērtējamais, kas man personīgi ir iedevis milzīgu gandarījumu un prieku par šodienu kā tādu.
Paldies, mīļie! Jūs visi (mēs visi) bijām lieliski - arī aizkulisēs līdz zilumiem īkšķus turošie un atbalstošie savās domās! Man ir neizmērojams prieks būt kopā ar jums :P
Paldies!
User avatar
Vērotāja
Posts: 46744
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Vērotāja »

Simba, paldies par interesanto stāstu un fotogrāfijām.
Tik slapjš izskatās, pilnīgi iztēlojos, ka dzirdu kā jūs čāpojat - šļop, šļop. Vai nebija par grūtu?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Simba, paldies par interesanto stāstu un fotogrāfijām.
Tik slapjš izskatās, pilnīgi iztēlojos, ka dzirdu kā jūs čāpojat - šļop, šļop. Vai nebija par grūtu?
Pagājušajā reizē bija vairāk pampaku un kalni/lejas. Šodien slapjš, bet salīdzinoši viegli izbrienams, tik tie brikšņi brīžam un kritalas.
Bet es domāju, ka janvāra trešajā nedēļas nogalē Tev būs jābrauc līdzi uz Latgali un jāizmēģina pašai :P :P :P
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Made »

Super! Paldies, Simba! :D
No Tava stāsta par Rundāles pili man ir divas asociācijas:
1) pirms dažiem gadiem tur biju koncertā, kas beidzās ar uguņošanu, kuras laikā man bija jādomā par redzēto balto stārķi ligzdā tieši uz pils jumta, gan ne dārza pusē; :roll:
2) Baltezera forumā dzirdēto MS atbildi par bērnu dienu putnugrāmatām - Jūlija Vanaga Meža dziesma vīru cīņas sasaista ar gandra un baltā stārķa attiecībām :P

Ielikšu te mazliet no tā stāsta sākuma, lai 1) paburtos un gandrs tai mežā uzrastos; 2) lai ar šo, gan cilvēciskoto stāstu, mazliet uzturētu gora noskaņu kādu brīdi ;)
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Made »

MELNAIS GANDRS
Melnā Gandra dēls piedzima vējainā pavasara rītā, kad visa zaļā garšas pasaule šūpojās līdzi kraupainā bērza virsotnei, kur stiprā staklē slēpās gandru ligzda. Izšķīlies no olas, gandru ģimenes pirmdzimtais nopurināja no pūkainā mēteļa zilganbaltās čaumalas, atplēta knābi, ierija pirmo dzestrā gaisa malku un tikai mātei saprotamā valodā sauca:
— Ēst! …
Gandramāte izbrīnā pastiepa garo knābi, pavēla savu šāgada pirmo cāli tālāk no ligzdas malas, lai aklumā neizkrīt, un priecīgi klakšķināja:
— Pacieties! Pirmajā dienā barība tev vēl par stipru, nejaudāsi norīt.
Taču dūšīgais cālis tiepās un plēta knābi vēl platāku:
— Ēst! …
— Skaties, kāds varonis!
Un mātes sirds neizturēja: atrijusi brokastīs iekampto zivi, perētāja ieplāja krietnu pikuci dēlam knābī.
Pirmdzimtais neveikli atgāza galvu un ilgi pūlējas, līdz norija gardo kumosu.
Ieturējis pirmo sava mūža maltīti, Jaunais Gandrs sajutās gurdens, iegrozījās dziļāk zem siltā matēs spārna un aizmiga.
Mežs viņam dziedāja šūpļa dziesmu:
«2ū, žū, žū! …»
Bērza plecs gādīgi auklēja ligzdu.
Pēkšņi virs lapotnes parādījās melna ēna.
«Zvīks, žvāks!» nožvīkstēja spārni.
Izbradājis pa purvu un Klāņu ezera sēklēm, ar treknu zutēnu knābī tur bija atlidojis Gandratēvs. Nostājies uz ligzdas malas, viņš nolika nesumu sievai priekša un klakšķināja:
— Nu, kā ir? Vai dēls jau izperēts?
Gandramāte pacēla spārnu un lepni atbildēja:
— Paskaties!
Pirmdzimtais tur gulēja saldā miegā.
— Brrangg gandrrs! — tevs nopriecājās.
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Made »

2
Brīdi atpūties, Gandratēvs atkal aizlidoja medībās, jo pēdējās perēšanas dienās vairs neiedrošinājās nomainīt pērklī pereli. Labāk jau piegādāt tai ēdamo.
Soli pa solim Melnais Gandrs brida arvien tālāk pa milzīgā Klāņu ezera klajumu, kas pletās līdz pašam apvārsnim, aiz kura zilgmoja tumšie Tālavas sili. Apaļīgi ašķu un niedru puduri šalkoja vējā. Vējš nemitīgi ņir­bināja arī duļķainā ūdens virsmu seklajās lāmās, kur tikai retumis niedru pavēnī vēl varēja samangot kādu palos paklīdušu un tveicē jau pa pusei noslāpušu plici vai raudeli, no kuras pat zvirbulis nejustos paēdis…
Apnicīgi!
Dienvidū, kad ūdens lāmās kļuva jau pretīgi silts, Melnais Gandrs pacēlās spārnos. Lieliem lokiem viņš uzriņķoja augstu debess zilgmē, uzgūlās gaisa vilnim, brīdi gozējās saulē, tad ar nedaudz vēzieniem uzņēma ātrumu, aizplanēja pāri Zvidzienas slīkšņām un nolaidās Mežakaktu pļavā.
Te varēja uzkost ne tikai vienu otru kukaini, slieku vai vaboli, bet dažkārt arī kādu vardi vai rāpuli. Vairāk blēņodamies nekā izsalkumu remdinādams, Melnais Gandrs paknāba no agrajiem ziediem arī pa bitei un kamenei, kuram bija dīvaini salda piegarša.
Pēkšņi aiz lielā kārklu krūma, kur siena laikā ieturēja azaidu un atdusējās pļāvēji, viņš saskrējās krūtīs ar savu sugas radinieku Balto Gandru, kuru ļaudis dēvēja gan par Stārķi, gan par Svēteli un uzskatīja gandrīz vai par māju putnu.
Melnais Gandrs nicināja mīkstčauli Balto Gandru, jo tas nevīžojot pat ligzdu uzbūvēt bez cilvēka palīdzības. Tālab ligzdojot arvien cilvēka mājokļa tuvumā, dažkārt pat uz jumta kores.
Baltais Gandrs augumā bija lielāks, treknās pļavu vardes rīdams, nobarojies smags kā pagasta budzis, toties Melnais Gandrs bija sīkstāks, muskuļaināks un izveicīgāks. Spēkos abi sugas brāļi bija līdzīgi, kautiņā viens otru sen pārbaudījuši, tāpēc tiekoties aprobežojās ar vēsiem sveicieniem un brīdinošu paklakšķināšanu.
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Made »

Arī tagad Baltais Gandrs, piepeši ieraugot aiz Vidus cera mežonīgo gāršas kausli un asaku rijēju Melno Gandru, draudīgi noklabināja:
— Ko tu te meklē? Vai mežā jau barības trūkst, ka sāc lavīties citu ganībās? Esi aizmirsis likumu?
Melnais Gandrs nebija vis aizmirsis meža likumu, ka ikvienam, kas pārkāpj medību lauka robežas, cērt ar knābi acī. Taču zināja arī, ka Mežakaktu pļava kopš lielajiem gandru kariem ir strīdus ābols abu cilšu starpā un tiek uzlūkota par neitrālo joslu. Tāpēc rāmi atbildēja:
— Klab, lab, kaimiņ, necel ķildu. Šī pļava mūždien bijusi vairāk meža nekā lauka valsts. Te mums vienādas tiesības.
— Neklabini tukšu! Visiem zināms, ka tu esi asaku rijējs, bet te taču zivju nav! Te ir balto gandru barība: vardes, čūskas, ķirzakas!
— Tās ēd arī melnie gandri, kad lāmās nav loma. Ezers galīgi tukšs.
— Kāda man daļa, ka ezers tukšs! Baltie gandri nav to izēduši.
— Ezera vispār vairs nav. Ezers aiztecējis pa Lielo grāvi, ko izraka ciema ļaudis.
— Pērn tu par to priecājies: seklajās lāmās esot vieglāka zveja!
— Lāmas izdzērusi saule.
— Saki vālodzei, lai sauc lietu! Nograndīs pērkons, nošļāks branga gāze, un lāmas atkal būs pilnas.
— Nelīdzēs. Nav vairs ezera, nav zivju. Aizgājušas upē.
— Tad brien upē.
— Upe dziļa. Tur mans žebērklis par īsu.
— Tad ej, kur zini, tikai nenāc garām Vidus ceram! Knābis acī!
Baltais Gandrs draudīgi klabināja.
Bet Melnais Gandrs nenobijās:
— Knābis acī! — viņš atbildēja. — Atgriezties ligzdā bez loma es nedrīkstu. Man izšķīlies dēls. Un gaidāmi vēl vismaz divi.
— Pār malu, pār malu. Ja tu nespēj izbarot, met liekos pār malu! Tāds ir senču likums!
— Ļauns likums. Radies baigajos sausuma un bada laikos. Vai šovasar barības trūkst?
— Man netrūkst, tev trūkst.
— Klab, lab, kaimiņ. Paej no ceļa un ļauj man pamedīt gar Lielajiem akmeņiem. Tur odzēm midzeņi.
— Knābis acī! Tās mūsu!
— Knābis acī! Tās arī mūsu! Visa purvu pasaule zina, ka īstās balto gandru ganības plešas pa varžu bagātajām upmalas ārēm un gar dzirnavu dīķi. Neviens melnais gandrs tur savu mūžu nav knābi mērcējis. Bet te ir Mežakaktu čūslājs. Rītos un vakaros tam pāri gulstas gāršas ēna. Brīvā meža valsts ik dienas kaisa te savu sēklu. Paraugies apkārt: jaunie kārklēni paskrējuši jau līdz pašai kaudzes vietai!
— Tāpēc, ka pērn pļavā neskanēja izkaptis. Mežakaktu būdai jau sen dūmenis nekūp. Jumtā melni caurumi.
— Redzi nu! Pat cilvēki atzīst, ka šī pļava ir meža tiesā! Te ir mūsu daļa!
— Arī mūsu! Arī mūsu!
— Klab, lab, kaimiņ! Lai ganās arī jūsējie. Mums nav žēl. Te pietiks barības visiem.
Un Melnais Gandrs, augstu cilādams sarkanās kājas, aizsoļoja uz Lielo akmeņu pusi.
Baltais Gandrs, nejuzdamies pārliecināts par savu taisnību, brīdi stāvēja uz vienas kājas, galvu šaubās piešķiebis, un mulsi atkārtoja:
— Klab, lab, labi … Klab, lab, lab! …
Tad gausi pacēlās gaisā un lidoja projām.
Labāk jau patiešām pabradāt gar dzirnavu dīķi, kur neviens meža diedelnieks neiedrošinājās spert savu kāju, jo baltā mūra ēka virs mūžam šalcošā ūdenskrituma tos atbaidīja ar savu nerimtīgo dunu …
Laizdamies pāri Lielajiem akmeņiem, kur Melnais Gandrs patlaban medīja pievakares saulītē izlīdušās glodenes, viņš nicīgi nošņācās:
— Mežonis! . . Gāršas laupītājs! … Uzlaidīšu tev vīru ar pērkonu rokā! …
Un vienmērīgiem vēzieniem airējās pāri pļavmalas alksnājam.
Nejauši paskatījies lejup, Baltais Gandrs ar izbrīnu ieraudzīja, ka Mežakaktu būdai, kas tur aiz alksnāja paslēpusies Lielā ozola pavēnī, kūp dūmenis.
Arī jumta caurumi aizlāpīti ar baltām skaidām.
Tātad vecajā ligzdā atkal atgriezušies cilvēki.
Tie izpļaus krūmus pļavā, un Melnais Gandrs vairs nevarēs teikt, ka tā pieder meža valstij.
vabolīte
Posts: 125
Joined: 15 Jul 2015 15:55

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by vabolīte »

Tajā bildē, kur mūsu ornitologs ir zem ligzdas koka, viņš fotogrāfēja ligzdu (krēslā grūti saprast kas tur tiek darīts ;) .

Vērotāja - par to šļop, šļop Tev ir pilnīga taisnība un dažiem bija arī zābakos tas pats šļop, šļop. Un grūtumu mežā tā nejūt, to sajūt vēlāk pēc meža. Toties ēstgriba gan laba pēc tādām aktivitātēm :P :D .
User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Lianaliesma »

Simba&Co, ļoti ļoti ļoti ļoti ļoti liels prieks par jums! :P
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

Made, paldies Tev par stāstu, ko ieliki :P :P :P
Saldsērīgs, vēl par tiem laikiem, kad Latvija bija tik nesačakarēta (kaut gan jau hercoga Jēkaba laikos ozolu birzis krita kā zāles stiebri pļaujā, jo vajadzēja takšu kuģiem materiālu :D ). Un tomēr tā pietrūkst dabīguma :P
Kaut kad bērnībā laikam šo esmu lasījusi,bet atmiņā nekas vairs nav palicis. Man
ļoti Tavs stāsts uzsita apetīti pēc vēl :lol: Jāiet lūkot interneta vidē, vai kāds tādu nepārdod :D

Jā, un vakardien liktās bildes bija miksētas gan manas, gan Vabolītes :P Es tik tās iecakoju stāstā :D
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by MĀRIS »

Labdien!
Paldies, Simba, par atskaiti. Lai arī šī diena palika bez atzīmēta punkta kartē /ligzdas/, tomēr kopābūšanas, un patiesi no sirds padarīta darba prieka sajūtu tas nemazināja. :P :P :P
Nāks citas - veiksmīgākas pastaigas .....
Paldies Tam, kurš izveidoja šo sadaļu un pārnesa visu šo saraksti uz šejieni, jo tā patiesi jau sen vairs neattiecas uz Ozola un Zīles ligzdu. :P
Last edited by MĀRIS on 10 Dec 2017 11:28, edited 2 times in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
Vērotāja
Posts: 46744
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Vērotāja »

Simba wrote: Kaut kad bērnībā laikam šo esmu lasījusi,bet atmiņā nekas vairs nav palicis. Man
ļoti Tavs stāsts uzsita apetīti pēc vēl :lol: Jāiet lūkot interneta vidē, vai kāds tādu nepārdod :D
Te kāds ir ieskenējis šo grāmatu

https://docviewer.yandex.com/view/0/?*= ... %3D&page=1
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

Vērotāja wrote: Te kāds ir ieskenējis šo grāmatu
Paldies, Vērotāj :P
vabolīte
Posts: 125
Joined: 15 Jul 2015 15:55

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by vabolīte »

Made, skaists ieskats stāstā! Kaut kā nav sanācis dzīvē tādu grāmatu satikt, bet tagad, ar Vērotājas palīdzību, noteikti izlasīšu :P . Paldies jums abām!
Last edited by vabolīte on 10 Dec 2017 12:49, edited 2 times in total.
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Made »

Te mēs pēc Baltezera tusiņa meklējam to grāmatu, star14 toreiz izdomāja, kura tā varētu būt :D eh, atmiņas tik nostaļģiskas, jo tas jau ir tik sen :P
https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 567#p48567

pavadījusies pa tām lapām, uzdodu konkursa jautājumu: ko mūsu foruma vidē varētu nozīmēt saīsinājums MM? :lol: :P

lasot elektronisko grāmatu, šis stāsts sākas 38.lpp
puke
Posts: 932
Joined: 09 Jan 2011 11:01

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by puke »

Paldies par foto reportāžu! Braši jūs tur izskatāties, peļķes arī godam un pils tik sen neredzēta. Man radās tikai viens jautājums - kā Simba savus baltos zābakus tādus līdz pasākuma beigām saglabāja? Negāja mežā, kāds nesa uz rokām vai līdzi bija 3 pāri? Rūta savukārt interesējas: kāda zupa šoreiz bija ēdienkartē?

Ļoti ceru, ka info par iespējamo mazā ērgļa vai jūras ērgļa ligzdu kāds pārbaudīs ligzdošanas sezonā un tādējādi šis gājiens būs pat ļoti vērtīgs... ;)
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

Made wrote: pavadījusies pa tām lapām, uzdodu konkursa jautājumu: ko mūsu foruma vidē varētu nozīmēt saīsinājums MM? :lol: :P
Mīļais Māris vai mīļā Made, tā ir neattapu, bet pašķirstīju lappuses, kaut ko tamlīdzīgu nošpikoju :P
Atmiņas par to gan man maz palikušās vai precīzāk necik... No tiem laikiem man tik Durberts spilgtākā atmiņā un mana panika, kad aizgāju uz pirmo tusiņu :lol:
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Simba »

puke wrote:Paldies par foto reportāžu! Braši jūs tur izskatāties, peļķes arī godam un pils tik sen neredzēta. Man radās tikai viens jautājums - kā Simba savus baltos zābakus tādus līdz pasākuma beigām saglabāja? Negāja mežā, kāds nesa uz rokām vai līdzi bija 3 pāri? Rūta savukārt interesējas: kāda zupa šoreiz bija ēdienkartē?

Ļoti ceru, ka info par iespējamo mazā ērgļa vai jūras ērgļa ligzdu kāds pārbaudīs ligzdošanas sezonā un tādējādi šis gājiens būs pat ļoti vērtīgs... ;)
Simbai baltie zābaki jau sen nav balti :lol: jo nav neviens, kas nomazgā :oops:
Bet kaut kā uz čuju pamanījos iemest divus pārus - kad piesmēlu dzeltenos, tad āvos baltajos. Prātā gan neienāca, ka vajag paņemt līdzi vairāk par diviem pāriem zeķu, jo uz slapju zeķbiksi izrādās tā zeķe paliek šļapna :D

Zupa arī šoreiz bija biešu - Ieinteresētā paņēma līdzi burkās sagataves, no kurām viss sanāca lieliski :D
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Melno stārķu atbalsta grupas aktivitātes

Post by Made »

Simba, es jau arī biju aizmirsusi par to MM, pat vairāk - es no rīta ieraudzīju ka tā ir uzruna Mīļais Māri! bet tikai tagad :oops: atradu, ka tā bija manis pašas atbilde uz Māra uzrunu Mīļā Made! un pasmiešanās, ka mums abiem tas sanāk MM... (nu tad jau MMM :P ) katrā ziņā mēs tur skaidrojām laikam kaut kādas domstarpības augstā stilā :lol:


Par tiem baltajiem zābaciņiem es arī tāpat iedomājos - KĀ? :lol:

vabolīte! paldies par bildēm! :D
Post Reply

Return to “Melnais stārķis”